Hvorfor får man stress?

Stressen sidder der:

Den har bygget sig op over lang tid. Der er mange grader af stress. Så er der selvfølgelig også “stress” som i “vi føler os lidt stressede”, hvilket efterhånden er et lige så benyttet ord som “goddag” og “hej”. Hvad mange uheldigvis ikke ved et at tilstanden som jeg vælger at definere det, kan påvirke kroppen enormt meget med betændelsestilstande (inflammationer).

Inflammation i kroppen

Betændelses tilstande, fremprovokeres ved længerevarende stress. Det kan yderligere medføre uheldige lidelser og sygdomme.
Stress kan påvirke os mennesker af kød og blod til at miste kontrol, håb og lyst. Oplevelse Af Sammenhæng (OAS) som Antonovsky beskrev det, handler om faktorer i omgivelser, i individ og derimellem.
Glem ikke at kortvarig stress er yderst vigtigt og ikke må forveksles med længerevarende…

Kroppens varsler

Svind (atrofi) af hjerneområdet (Hippocampus) ved en stresset hjerne. Det resulterer i dårlig korttidshukommelse, og det vil hurtigt give en utrolig dårlig cyklus at komme ind i. Din hjerne og dine nervebaner tror altså at du er i fare, og derfor opleves så mange symptomer til årsagen.

Forstå dit stress niveau

Grad 1: Vi oplever øget træthed og muskelspændinger. Kan mærkes som smerter og hovedpine.

Grad 2: Nervesystemet (det autonome) som er det ikke viljestyrede begynder at vise sig. Koncentrationsbesvær, søvnbesvær, ondt i maven, infektioner viser sig ofte. Mangeltilstande kan vise sig da kroppen bruger ekstra mange ressourcer som vitaminer og mineraler.

Grad 3: Den viljestyrede del af nervesystemet kommer ud af kontrol. Noget som vrede og lyst er slet ikke i balance længere. Lysten til ændringer bliver mindre og det bliver sværre at komme ud.

Grad 4: Fysiologisk er kroppen meget langt ude. Hormon-, nerve- og immunsystemerne er alt for aktive. Binyrernes mængde af kortisol er alt for høj. Tilstanden er kommet så vidt at reelle sygdomstilstande som depression, kraftigere inflammationer, gigt, hjertekredsløbs problemmer, fedme.

Behandling og råd:

At blive bevidst om sin tilstand er selvfølgelig det primære. Andre kan hjælpe og rådgive, men det er dig som skal igennem perioden.

Afspænding og udstræk får kroppen til at slappe af og fibrene til at løsne op.

God og nærende mad og drikke er altafgørende!

Ved grad 3 og 4 er dybere psykologisk hjælp vigtigt at foreslå. Dybere samtaler og redegørelse for dig og dit forløb.

Jo, berøring nedsætter stress:

Mangel på fysisk kontakt går ud over livskvaliteten og sundheden. Sydpå har de store og gamle traditioner for berøring. De krammer løs når familierne mødes. Her hjemme giver vi gerne bare hånden.

Hudsult, kaldes tilstanden. Da der faktisk er så stor en mangel på berøring for mange personer, har det fået et navn. Det er en mangeltilstand som skyldes alt for lidt kropsforståelse